Kenneln med spetskompetens​

​American Akita

För att se våra american akitor TRYCK PÅ RUBRIKEN VÅRA HUNDAR

American Akita

av Elisabeth Novén Bäckström

Imponerande, majestätisk, trofast, självständig, trygg, vacker och klok. Listan kan göras lång när jag beskriver mina intryck av akitan. Det är en hund man berörs av och det är lätt att drunkna i de mörka kloka ögonen som både inger respekt och nyfikenhet.

Kanske är det just blandningen av en ståtlig vakthund och en kramgo nallebjörn som man fascineras så av.

1990 hade jag en valpkurs och en av deltagarna kom med en akita. Det var mitt första möte med rasen. Några månader senare ringde jag Kerstin Nordahl på Mac Conrads kennel och så fick jag min första akita. 

Jag har tränat lydnad, spår, sök och förstås ställt ut mina akitor. Det går att göra en hel del med sin akita även om det sällan räcker till SM nivå. 

​Framförallt är akitan en underbar kompis som verkligen gillar att vara med. Att exempelvis gå i fjällen med sin akita är en härlig upplevelse dessutom sover man tryggt i tältet. Vi har haft med våra akitor på det mesta, i fjällen, i båt, i husbil, cykelturer, hästturer, på jobbet och i stallet. Det är en hund som har en mycket stor anpassningsförmåga.

Vi bor på en liten gård och här finns det många hundar, katt, hästar, barn i diverse åldrar - kort sagt det händer en hel del. Akitan har full koll på allt som sker men på ett tyst och kontrollerat sätt observeras det mesta som händer. Endast när det verkligen behövs kommer ett dovt skall.

Ganska ofta hör jag att man inte kan ha sin akita eller shiba lös. Det håller jag inte alls med om. Däremot krävs det en hel del träning men omöjligt är det absolut inte.

Vill man ha en trofast, klok, trygg och vacker kompis som man är beredd att lägga ner tid på så är akitan perfekt.

​Klicka här för att ladda ner en PDF om rasstandarden för Amerikansk Aktia

Adress

Novens Kennel

Vellinge Väster Byaväg 113

235 91 Vellinge

Kontaktinformation
Tel.: +46(0)707523989  0707-520441
E-mail: info@novens-kennel.com