Kenneln med spetskompetens​

Novens kennel

Shiba som familjehund, utställningshund & tävlingshund

Kenneln grundades 1991. Då var uppfödningen inriktad på akita och bullterrier. Akitan var på den tiden av den amerikanska typen. Efter några år blev vi alltmer fascinerade av den japanska akitan och aveln styrdes om på helt japanska linjer. Det har under åren blivit många importer som idag ligger bakom akitorna från Novens kennel. 2013 längtade vi åter efter en akita efter att ha varit utan några år. Vi bestämde oss för att köpa en american akita igen. Vi drev uppfödning av american akita fram till 2024 då vi enbart gick över till shiba.

Bullterriern var vi aktiva med under hela –90-talet med stor framgång, men på grund av rasens hälsoproblem beslöt vi oss för att sluta med uppfödningen.

Shiba hade vi under många år tittat på, det är ju en ”liten akita”. Vi kände många shiba uppfödare både i Sverige och utomlands, så det dröjde inte länge förrän vi hade ett riktigt bra avelsmaterial att starta med.

Våra avelshundar är alltid höftledsröntgade och högt meriterade på utställning. Jag har själv dömt många mentaltester så att den hund som ska användas i avel ska ha en bra mentalitet är en självklarhet.

Inom kenneln finns en gedigen kunskap om hundar i allmänhet och om våra raser i synnerhet. Jag har under många år jobbat som yrkesdressör och har haft flera egna hundar i aktiv tjänst.

För oss är det självklart att hundköpet ska vara skräddarsytt. Vi väljer noggrannt ut vilken valp vi tror kommer att passar bäst till vem, detta görs naturligtvis tillsammans med våra valpköpare. Alla råd och framtida dressyr är naturligtvis individanpassad då alla har olika förutsättningar.

Under årens lopp har kenneln haft många kurser och träffar för våra valpköpare och andra rasintresserade. Återkommande har vi hundpromenader, ringträning och "öppet hus". Detta annonseras på hemsidan. Vi är ofta på utställningar både i Sverige och utomlands, så de som är utställningsintresserade brukar ofta träffa oss där. För den som inte vill visa sin hund själv, kan vi gärna göra det när vi träffas på någon utställning. Vi försöker att alltid finnas till hands för våra valpköpare.

Vårt motto när vi planerar en kull är att aldrig göra en kombination där vi själva inte kan tänka oss att behålla en valp. Vi tror till 100 % på kombinationen vi gör.

Läs mer under VALPAR om vad som gäller när ni köper hund hos oss.

Tänk att vi har vunnit årets shiba 16 år i rad 2024!!! Det är vi mycket stolta och glada över.

Elisabeth Novén Bäckström -Vem är jag?

​Jag grundade kenneln 1991. Hundar har alltid haft en stor plats i mitt liv. Under hela uppväxten fanns det hundar. Vi hade Golden retriver, Dalmatiner, Strävhårig tax, Beagle och Westie. Förutom hundar så höll jag på med hästar. Mina föräldrar ägde en ridskola så jag fick chansen att ha egna hästar under många år. Idag har jag startat om med hästar och har en islandshäst samt ett stuteri med mini Shetlandsponny. På gården bedriver vi också inackorderingsstall för islandshästar.

Svenska Brukshundklubben blev under flera år viktig för mig. Jag har gått åtskilliga kurser och tränat det mesta i SBK`s regi. Bland annat höll jag på en hel del med räddningshundar. Under den perioden hade jag Rottweiler som jag tävlade bruks, lydnad och åkte på utställning med. Sammanlagt hade jag fyra Rottweiler.

Under många år jobbade jag heltid med narkotikahundar som hundförare och höll i diverse test, kurser och utbildningar. Jag har haft tre tjänstehundar en Labrador, en blandras och en Schäfer. Novens kennel & hundcenter har också haft ett antal olika kurser och jobbat med problemhundar. Under flera år bedrev vi hundförarutbildning för väktare. Idag håller jag inga kurser, det finns ingen tid för det. Jag är utbildad instruktör, mentaltestdomare, kennelkonsulent och ringsekreterare, och har gått anatomi och bedömningskurser.

Jag träffade min första akita när jag hade en valpkurs 1990. Jag blev imponerad av sundheten och alla urinstinkter som fanns i hunden. En hund man kunde träna det mesta med men som också tyckte det var skönt med en kväll i soffan. Dessutom var den ju så vacker. Jag föll direkt och skaffade min första akita från Mac Conrads kennel. På den tiden var rasen inte uppdelad, min första var det som idag är den amerikanska typen. Efter några år var aveln inriktad på den japanska Akitan, men senar började vi om med American akita.

Under hela 1990 – talet höll jag också på med bullterrier och hade bland annat vinnande tik på bullterrierklubbens open show. Tyvärr tyckte jag bullterriern hade för mycket problem med sjukdomar för att jag skulle fortsätta föda upp. Att skaffa shiba var ett enkelt val, det är ju en ”mini akita”. Jag hade sneglat på rasen i många år och kände många shiba uppfödare. Shiban är för mig en fullkomligt idealisk hund. Jag har fortfarande inte hittat en endaste nackdel.
I min första shiba kull föddes Such Dkuch Novens Sagasu No Katsu, han vann best in show på shiba specialen 2001, tre år senare vann hans son Such Dkuch Novens Juuyoubunkazai At Chonix också best in show på shiba specialen. Mamma till Kazai är en shiba från kennel Explorer. Hon heter Such Explorers Fukuyoshiichi Toya och är en fantastisk tik som jag väntade på länge och som blev en av mina stamtikar. Från kennel Explorer kommer också en hane som har betytt mycket för min avel – Such Nuch Explorers Masuru. Han är bland annat far till min vinstrika Novens Takara. Från Wilma van der Meer i Holland, kennel Mara –Shimas har jag också fått ett antal fantastiska hundar som ligger till grund för min avel. 2010 fick jag chansen att

köpa Dutch-Belgium-German-Luxembourg - international champion.
Winner"07, topdog 2007, Clubwinner "05 + "07. EW"08, Bundessieger 2008
Mara-Shimas Koki´s Kime Waza. Koki såg jag första gången när han var 6 v. Redan då ville jag ha honom men jag fick vänta i 6 år. Det är en underbar hund och som har vunnit det mesta. Han har blivit året hund alla raser 2007 i Holland och i Sverige har han blivit årets shiba 2011 och 2013 bland annat. Under 2014, som 10 åring vann han gruppen vid två tillfällen och hade flera BIS placeringar som veteran. Från den ryska kenneln Dar Chingiza har vi flera fina hundar, lika så från kennel Vormund i England. Många av våra framgångsrika hundar både på utställning och i avel kommer från kennel Mara- Shimas som vi i många år haft ett nära samarbete med. Vi har fram till 2024 importerat 30 shibor. Våra importer kommer från: Japan, Holland, Danmark, Norge, England, Ryssland, Polen, Tjeckien och USA. Idag har vi sammantaget ett gediget avelsmaterial som vi är mycket stolta över.

​I Hundutställningar är ett stort intresse och det brukar bli en hel del både i Sverige och utomlands.


Jag har deltagit på flera världskongresser som hållits för akitan. Jag var 1996 i Japan, 1998 i Tyskland samt på världskongressen, världsutställningen och specialustställningen för de japanska raserna i Milano 2000. Lars och jag åker ofta på utställningar utomlands. Vi försöker närvara och ställa ut på årets världsutställning. Vi har också ställt ut på Crufts. Jag har mycket kontakter med akita och shiba uppfödare runt om i världen och har importerat många hundar genom åren och fler lär det säkert bli.

​​Jag bor på en gård i Vellinge 15 km söder om Malmö, tillsammans med min man Lars och dottern Hanna. Våra andra barn bor nära och rycker in för att hjälpa oss då och då. På gården finns hundar, hästar och katter. Förutom hundar och hästar så gillar vi idrott, resor, och turer i vår husbil eller den lilla miatan.  Vi reser ofta till Spanien då vi har ett hus där. Annars är vi hemma och pysslar med hus, trädgård eller gör en utflykt i det vackra Skåne.

Lars Bäckström

Lars är från och med 2015 officiell delägare i kenneln efter att ha varit involverad i det mesta under många år. Lars är uppvuxen med schäfer och har även varit intresserad av Boxer. När han för första gången såg en American Akita blev han frälst och på kenneln är akitorna och förstås shiban Hubbe klara favoriter hos Lars. I sin yrkesroll har Lars erfarenhet från sökhundsverksamhet. Lars träffar ni förstås också på alla utställningar och på något av våra "öppna hus" eller kennelbesök.

Adress

Novens Kennel

Vellinge Väster Byaväg 113

235 91 Vellinge

Kontaktinformation
Tel.: +46(0)707523989  0707-520441
E-mail: info@novens-kennel.com